Nieuwe financieringsmogelijkheden beschikbaar

23 april 2015 | Door redactie

Mkb-organisaties kunnen gebruikmaken van twee gloednieuwe financieringsmogelijkheden. Onlangs richtte de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) namelijk twee nieuwe investeringsfondsen op die bijdragen aan de financiering van mkb-ondernemingen. Minister Kamp van Economische Zaken heeft inmiddels laten weten dat de overheid dit initiatief met garanties ondersteunt. De eerste financieringen zullen deze zomer verstrekt worden.

Vorig jaar richtten een aantal pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen de NLII op. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunde dit initiatief. De NLII verstrekt zelf geen krediet, maar heeft als doel de financiering van mkb-organisaties te bevorderen. Onlangs richtte de NLII haar eerste twee investeringsfondsen op:

  • het Achtergestelde Leningen Fonds (ALF); en
  • het Bedrijfsleningen Fonds (BLF).

Minister Kamp heeft in een Kamerbrief (pdf) laten weten dat de overheid het ALF ondersteunt met garanties voor de investeerders. Deze garantie bedraagt 50% van het bedrag van de achtergestelde lening. Voor de start van het BLF zijn volgens de minister geen overheidsgaranties noodzakelijk.

U kunt deze zomer al gebruikmaken van de nieuwe financiering

Heeft uw organisatie moeite om krediet te verkrijgen, dan bieden de nieuwe investeringsfondsen mogelijk een oplossing. Naar verwachting kunt u deze zomer al gebruikmaken van deze investeringsfondsen.
Het ALF start met ongeveer € 300 miljoen en biedt uitkomst als u vanwege uw huidige financiële positie niet in aanmerking komt voor een achtergestelde lening. Via dit fonds krijgt u dan bovendien van de bank een aanvullende (gewone) lening die minimaal gelijk is aan het bedrag van de achtergestelde lening. Het BLF richt zich met name op de grotere mkb-organisaties. In samenwerking met de banken verstrekt dit fonds leningen van minimaal € 10 miljoen. De aanvraag kunt u indienen via uw bank. Deze kan u informeren over de specifieke voorwaarden.