Opheffing verpandingsverboden biedt meer kredietruimte

25 juni 2024 | Door redactie

De Tweede Kamer heeft onlangs de Wet opheffing verpandingsverboden aangenomen. De verwachting is dat daarmee de kredietruimte voor Nederlandse mkb-ondernemingen zal toenemen, aldus de Factoring & Asset based financing Association Netherlands (FAAN).

FAAN, de branchevereniging van Nederlandse factoringmaatschappijen, heeft zich, samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en VNO-NCW, jarenlang ingezet voor de opheffing van verpandingsverboden. Op basis van een inventarisatie van FAAN blijkt dat het opheffen van verpandingsverboden de markt van factoring (artikel) alleen al een extra kredietruimte van € 400 tot € 600 miljoen kan opleveren. De totale extra kredietruimte voor Nederlandse ondernemingen wordt geschat op € 1 miljard.

Vorderingen voortaan overdraagbaar

Vooral grote marktpartijen leggen via de algemene inkoopvoorwaarden verpandingsverboden op aan leveranciers. Dit betekent dat de vorderingen die de leveranciers hebben bij deze partijen niet overdraagbaar zijn. Daarnaast kunnen vorderingen niet als onderpand worden gebruikt voor een zakelijke financiering. Door de nieuwe wet, die nog wel langs de Eerste Kamer moet, kunnen leveranciers meer vorderingen aan factormaatschappijen aanbieden als onderpand en kunnen ze worden overgedragen. Vorderingen die door de verpandingsverboden eerder niet financierbaar waren, komen nu met de nieuwe wet namelijk wel voor financiering in aanmerking.

Meer financiering via factoring

Dat de Tweede Kamer de Wet opheffing verpandingsverboden heeft aangenomen is goed nieuws voor alle ondernemingen die gebruikmaken van financieringsoplossingen die worden aangeboden door Nederlandse factoringmaatschappijen. Eerder dit jaar maakte FAAN bekend dat de financiering van ondernemingen via factoring in 2023 met 3,5% steeg naar € 8 miljard.