Overheidsgarantie voor financiering mkb

6 november 2014 | Door redactie

Onlangs maakte minister Kamp van Economische zaken bekend dat de overheid € 400 miljoen beschikbaar stelt voor de financiering van mkb-ondernemingen. Dit doet de overheid met een overheidsgarantie. Ook uw onderneming kan hiervan profiteren.

Uit de Oproep voor voorstellen nieuwe marktinitiatieven verbreding en vergroting aanbod MKB-financiering blijkt dat minister Kamp € 400 miljoen beschikbaar stelt in de vorm van een overheidsgarantie. Om aanspraak te mogen maken op de overheidsgarantie moet een nieuwe financieringsmethodiek bedacht worden waarbij het geld dat de financierder verstrekt het uitgangspunt is. Geldverstrekkers kunnen hun voorstel - voor 25 december 2014 - aanmelden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De geldverstrekker moet een voorstel indienen

De geldverstrekker moet wel een uitgewerkt businessplan indienen. Uit dit plan moet duidelijk blijken wat het initiatief inhoudt. Ook moet de geldverstrekker motiveren op welke wijze het initiatief bijdraagt aan het verbeteren of vergroten van het aanbod van vreemd vermogen aan het mkb. Als het initiatief goed is, krijgt de geldverstrekker een overheidsgarantie van maximaal 80% van het verstrekte bedrag. Met deze zekerheid loopt de geldverstrekker minder risico als hij in uw onderneming investeert. Hierdoor zal hij gemakkelijker krediet verstrekken.