Per 2016 nieuwe regels voor crowdfunding

2 april 2015 | Door redactie

Onlangs heeft minister Dijsselbloem van Financiën de Tweede Kamer geïnformeerd over de aanpassing van de regelgeving over crowdfunding. Uit deze Kamerbrief blijkt dat de eerste wijzigingen per 1 januari 2016 zullen ingaan. Wat houden deze aanpassingen in?

In het bericht Groei crowdfunding leidt tot nieuwe regels kon u lezen dat minister Dijsselbloem de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft verzocht te onderzoeken of de huidige wetgeving over crowdfunding nog passend is. Uit het onderzoeksrapport kwam de noodzaak voor een aantal wetswijzigingen naar voren. Minister Dijsselbloem informeerde de Tweede Kamer onlangs in een Kamerbrief over de voortgang van de veranderingen. Uit deze brief blijkt dat de wijzigingen per 1 januari 2016 in werking treden. Deze eerste wijzigingen zal de overheid doorvoeren via een wijziging van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGfo).

Provisie vragen is straks toegestaan

Voor de korte termijn zijn er wijzigingen voorgesteld ten aanzien van het ontheffingsregime van crowdfundingplatforms. Deze platforms financieren mkb-ondernemingen in de vorm van leningen. De meest in het oog springende verandering is de aanpassing van het provisieverbod. Soms mag een platform geen provisie ontvangen van de mkb-onderneming (de geldvrager). Omdat deze vergoeding een belangrijke inkomstenbron is voor een crowdfundingplatform, wijzigt de minister de regelgeving op dit punt. Wel verbindt de minister enkele voorwaarden aan deze uitzondering, zodat het niet mogelijk is om misbruik te maken van deze nieuwe regel. In het vierde kwartaal van 2015 zal de minister de Tweede Kamer opnieuw informeren. Hierbij zal de minister aandacht geven aan de wijzigingen voor de langere termijn.

Dringende vragen over crowdfunding?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over crowdfunding, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!