Procesfinanciering goed idee voor uw bv?

28 december 2016 | Door redactie

Als u als ondernemer met uw bv om een complexe zakelijke aangelegenheid moet procederen, kan dat flink in de papieren lopen. Heeft u te weinig geld voor een rechtszaak of wilt u geen financieel risico niet lopen? Mogelijk is procesfinanciering een optie.

Procesfinanciering is in opkomst in Nederland. Het gaat uit van het principe waarbij een derde partij - de procesfinancier- alle kosten van uw proces betaalt. De procesfinancier is een investeerder die vertrouwen heeft in een positieve uitkomst van uw rechtszaak en een risicodragende investering aandurft in ruil voor een deel van de opbrengst. Daarom betaalt hij uw proceskosten, dus alle kosten die met het voeren van een juridische procedure samenhangen. Dat zijn natuurlijk kosten voor het inhuren van een advocaat, maar ook eventuele deurwaarderskosten (tools), de bedragen die u aan de rechtbank moet betalen (griffierechten), en bijkomende kosten zoals het inhuren van een getuige-deskundige.

Proceduren zonder financieel risico

Procesfinanciering zorgt er voor dat u kunt procederen zonder dat u financieel risico (tool) loopt. Als u de procedure verliest, betaalt u de investeerder niets. Wint u de procedure, dan ontvangt de investeerder de door hem gefinancierde kosten terug en daarnaast doorgaans een percentage van de opbrengst die u met de rechtszaak vorderde van de tegenpartij. Procesfinanciering is er daarnaast voor allerlei soorten zaken, voor particulieren en ondernemingen. De belangrijkste voorwaarde is dat u een vordering heeft en deze vordering uitgedrukt kan worden in geld als u wint.

Is “no cure, no pay” wel toegestaan in Nederland?

Wat zijn de voordelen van procesfinanciering? Is procesfinanciering een optie voor uw onderneming? En mogen Nederlandse advocaten eigenlijk wel hun diensten op basis van “no cure, no pay” aanbieden? U leest de antwoorden op deze vragen én tips in BV Rendement 12 van 2016. Nog geen abonnement? Vraag dan nu een proefabonnement aan!

Bijlagen bij dit bericht

Verzekeringen
E-learning | VideoCollege 23 minuten