Rabobank compenseert ondernemer met renteswap

1 februari 2017 | Door redactie

Het tij is eindelijk gekeerd voor ondernemers die de dupe zijn geworden van rentederivaten. Rabobank maakte onlangs bekend circa tienduizend ondernemers te gaan compenseren voor de gewraakte renteswaps. Dat zijn er tweeduizend meer dan waar de bank eerder op rekende.

In december vorig jaar werd het definitieve herstelkader van de onafhankelijke commissie rentederivaten gepubliceerd. Hierbij werd de maximale coulancevergoeding voor gedupeerde ondernemingen met een renteswap gemaximeerd op € 100.000. In individuele gevallen zou een gang naar de rechter een ondernemer daarom meer kunnen opleveren dan gebruikmaking van het herstelkader (pdf). Dit blijkt bijvoorbeeld uit een rechtszaak waarin een getroffen ondernemer volgens de rechter alleen al recht had op een voorlopige schadevergoeding van € 250.000 bij wijze van voorschot.

€ 700 miljoen gereserveerd voor ondernemers met renteswap

Rabobank heeft in elk geval € 700 miljoen gereserveerd om de gedupeerde ondernemers te compenseren. Of dat bedrag afdoende is, is nog onduidelijk. De bank weet evenmin of het lukt om voor maart 2018, wat de vastgestelde deadline is, de vergoedingen uit te keren.