Rabobank haakt aan bij financieringstrend

30 mei 2016 | Door redactie

Het nieuwste wapenfeit op het gebied van alternatieve financiering: Rabobank is een proef begonnen waarbij ondernemers uit het mkb geld kunnen lenen van vermogende klanten van de bank.

Deze nieuwe financieringsmogelijkheid kan als aanvulling dienen op een regulier bankkrediet, maar ook op crowdfunding (tool), dat de laatste jaren sterk in opkomst is. Alleen particulieren met minstens € 1 miljoen op hun bankrekening zullen met de mkb-bedrijven in contact worden gebracht. Het is de bedoeling dat deze vermogende particulieren kredieten gaan uitgeven van minstens € 100.000. Daarnaast neemt Rabobank tijdens de proeffase zelf voor de helft deel in elke financiering.

Rendement op leningen hoger dan spaarrente

De proef loopt tot december. Volgens Rabobank overwegen inmiddels al tientallen klanten en ondernemingen mee te doen aan het initiatief. Het verwachte rendement op de leningen ligt hoger dan bijvoorbeeld de huidige spaarrente. Als in de praktijk blijkt dat een deelnemende onderneming die gebruikmaakt van deze vorm van financiering (e-learning) met betalingsproblemen kampt, zullen de bank en de vermogende klant gezamenlijk het verlies dragen.