ROM functioneert goed, krijgt meer geld

14 juni 2016 | Door redactie

Minister Kamp trekt met ingang van 2017 € 1 miljoen uit per regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM). Met deze subsidie kan de ROM mkb-bedrijven beter bedienen. De minister doet deze toezegging nadat uit een evaluatie is gebleken dat ROM’s goed functioneren.

De minister heeft het functioneren van de vijf ROM’s waarin het ministerie participeert laten evalueren. Hieruit is gebleken dat de ROM’s hun kerntaken goed uitvoeren. Een groot deel van deze taken, zoals het participeren en investeren in bedrijven, wordt gefinancierd door de provincies, maar het ministerie subsidieert een belangrijk deel van de bedrijfsvoering. De huidige subsidieregeling loopt af aan het einde van 2016, maar volgens de minister geeft de evaluatie voldoende aanleiding om de subsidieverlening voort te zetten. Elke ROM krijgt vanaf 2017 jaarlijks € 1 miljoen subsidie om mkb-bedrijven beter van dienst te zijn.

ROM stimuleert regionale bedrijvigheid

Het doel van een ROM is  om de economische activiteit binnen een provincie te stimuleren. De aandeelhouders van een ROM bestaan meestal uit een provincie en de ministerie van Economische Zaken Het gaat hierbij onder andere over het verstrekken van financiering aan mkb-bedrijven en het bevorderen van het investeringsklimaat (tool). Een ROM probeert bijvoorbeeld grotere bedrijven te verleiden om zich in hun provincie te vestigen. Ook fungeert de ROM vaak als aanspreekpunt als u op zoek bent naar subsidieregelingen (tool)