Onlangs presenteerde De Nederlandsche Bank (DNB) het plan om per september een blockchaincampus te starten. Op deze speciale campus, waarvan de locatie nog niet bekend is, kunnen financiële instellingen samenwerken met technici om fintech, de verzamelnaam voor allerlei financiële vernieuwingen waaronder de blockchaintechnologie, verder te ontwikkelen.
De verwachting is dat blockchaintechnologie een steeds grotere rol gaat spelen. Blockchain is te vergelijken met een online grootboek (e-learning) voor transacties dat gedeeld wordt in een wereldwijd computernetwerk. De technologie is breder toepasbaar: niet alleen op activa, maar op alle (financiële) data die veilige uitwisseling vragen. De bedoeling van de op te richten campus is dat kennis en informatie over financiële vernieuwingen en technische ontwikkelingen op één plek samenkomen. Dit moet voorkomen dat allerlei instellingen en bedrijven telkens opnieuw het wiel uitvinden en langs elkaar werken.
Ruim veertig grote internationale banken, waaronder ook Nederlandse, investeren miljoenen euro’s in de blockchaintechnologie. Zo investeert DNB dit jaar in de ontwikkeling van een eigen virtuele munt, de DNB-coin en in de campus. Samenwerking tussen banken en fintech komt innovatie binnen het betalingsverkeer ten goede, waardoor in de toekomst snellere en goedkopere financiële transacties mogelijk zijn. Een campus waar de verschillende partijen samenwerken zorgt er bovendien voor dat er toezicht is op de risico’s die nieuwe ontwikkelingen in het betalingsverkeer met zich meebrengen.