Steuntje in de rug voor bedrijfskrediet

31 augustus 2011 | Door redactie

De garantieregelingen, die de overheid in het leven heeft geroepen om ondernemers te ondersteunen die moeilijk aan krediet kunnen komen, zal het kabinet uitbreiden en verlengen. U kunt dus nog langer profiteren van de steun van de overheid bij het aanvragen van krediet. Dit heeft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) recent laten weten.

Ondernemingen met maximaal 250 werknemers en met een jaaromzet tot € 50 miljoen kunnen gebruikmaken van de regeling Borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB). Om het voor ondernemingen eenvoudiger te maken om te lenen, staat de overheid borg voor dat deel van de lening waarvoor u geen zekerheid kunt bieden. Voldoet aan de voorwaarden voor het BMKB dan staat de overheid voor 45% garant. De lening mag dan maximaal € 3 miljoen bedragen. Gaat het om een starterslening van maximaal € 250.000 dan kan de overheid zelfs borg staan voor 80%. Banken zullen door deze garantstelling sneller een krediet verstrekken.

Garantiebudget onvoldoende

Gevolg van deze garantstelling is dat de overheid een deel van het verlies van de bank draagt als blijkt dat de onderneming de lening niet kan terugbetalen. Hiervoor is in 2011 een budget beschikbaar van € 765 miljoen. Dit garantiebudget blijkt echter niet voldoende te zijn. De minister van EL&I heeft dan ook aangegeven het budget te zullen verhogen naar € 1 miljard. Zo blijft het voor ondernemingen mogelijk om een krediet af te sluiten, zodat de economie weer verder kan groeien. Daarnaast heeft minister Verhagen ook besloten om de garantieregeling voor grote bedrijven te verlengen tot eind 2012. Voldoet de onderneming aan de voorwaarden dan krijgen de banken van de overheid een garantie van maximaal 50%.      

In de Prinsjesdagplannen voor het jaar 2017 is voorgesteld om de BMKB-regeling te verlengen tot juli 2022. Meer informatie over deze plannen vindt u in het nieuwsartikel Borgstelling mkb krediet loopt tot juli 2022