Verzekeraars investeren € 280 miljoen in mkb

18 juni 2014 | Door redactie

Negen verzekeraars en ABN Amro steken samen € 280 miljoen in een investeringsfonds voor het mkb. U kunt een krediet van maximaal € 1 miljoen aanvragen met een looptijd tot zeven jaar. Het initiatief onder de noemer MKB Financiering zal aan het einde van de zomer van start gaan.

In het bericht ‘Pensioenfondsen stoppen geld in mkb-krediet’ las u dat het NL Ondernemingsfonds zich gaat richten op middelgrote ondernemingen. Met het fonds MKB Financiering is er nu ook een alternatief voor kleinere bv’s. De verzekeraars hebben onder de paraplu van het Verbond van Zekeraars in samenwerking met ABNO Amro het fonds opgezet. Die laatste zal het fonds gaan beheren. Aan het einde van de zomer kunt u daar aankloppen voor de financieringsaanvraag.

Meer vraag naar krediet door aantrekkende economie

Banken zijn door de toegenomen risico’s en strengere kapitaaleisen steeds minder geneigd om krediet te verstrekken aan ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. Ondernemers zijn daarom op zoek naar alternatieve bronnen. Nu de economie langzaam aantrekt, zal de vraag naar krediet toenemen, maar ondernemers kunnen steeds minder vaak bij hun bank terecht. Banken wijzen namelijk maar liefst 45% van de kredietaanvragen af. In het bericht ‘Werkgroep voor kredietverlening aan mkb’ las u al dat het ministerie van Financiën zich hier grote zorgen over maakt en onderzoekt hoe de kredietverlening aan het mkb kan worden verbeterd. Nieuwe fondsen als MKB Financiering sluiten in ieder geval goed aan bij de wens naar alternatieve bronnen van financiering.