Voorwaarden BBMKB blijven in 2011 gelijk

13 december 2010 | Door redactie

De overheid kan ook in 2011 voor 80% garant staan als uw bv een krediet tot € 250.000 afsluit. De Tweede Kamer heeft een besluit teruggedraaid om de borgstelling midden- en kleinbedrijf voor deze kredieten terug te schroeven naar 50% voor niet-startende ondernemingen. Maar let op: heeft u als directeur-grootaandeelhouder meer dan de helft van het kapitaal van uw bv in handen, dan moet u zelf voor 25% garant staan!

Door de crisis is het voor uw bv misschien lastiger om een lening bij de bank te krijgen. Daarom staat de overheid via het Besluit Borgstelling midden- en kleinbedrijf (BBMKB) borg voor kredieten tot € 3 miljoen die uw onderneming afsluit bij bepaalde kredietverstrekkers. De kredietverstrekker heeft dan de zekerheid dat in ieder geval een deel van de lening wordt afgelost als uw onderneming failliet gaat. Voor kredieten tot € 250.000 is deze borgstelling in principe 80%, terwijl de overheid voor 50% garant staat voor kredieten tussen de € 250.000 en € 3 miljoen. Eerder kon u al lezen dat uw bv ook in 2011 gebruik kan maken van de BBMKB. Door het besluit van de Tweede Kamer kan dit tegen dezelfde voorwaarden als in 2010.

Kredietinstelling regelt de borgstelling

Wilt u gebruikmaken van de BBMKB, dan kunt u dit aangeven bij de kredietinstelling waar uw bv de lening afsluit. Agentschap NL berekent dan 2 tot 3,6% provisie over het geleende bedrag aan de kredietinstelling. Dit bedrag kan de bank op uw onderneming verhalen.

In de Prinsjesdagplannen voor het jaar 2017 is voorgesteld om de BMKB-regeling te verlengen tot juli 2022. Meer informatie over deze plannen vindt u in het nieuwsartikel Borgstelling mkb krediet loopt tot juli 2022