Alle zakenreizigers klaar? 3, 2, 1… start!

11 juli 2013 | Door redactie

U heeft zich misschien altijd al afgevraagd welk vervoersmiddel het snelste is op een bepaalde reisafstand. Zo niet, dan is het alsnog best nuttige informatie, bijvoorbeeld voor het plannen van zakenreizen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dit voor u uitgezocht. Automobilisten blijken op alle afstanden het snelste van A naar B te komen, maar bij korte afstanden wint de auto het maar nipt van de fiets en bromfiets.

De straaljager is het állersnelste transportmiddel, maar hoogstwaarschijnlijk zijn de medewerkers in uw organisatie op de traditionelere vervoersmiddelen aangewezen. Het CBS heeft uitgezocht hoe lang reizigers onderweg zijn met verschillende vervoersmiddelen op verschillende afstanden. Tot een afstand van vijf kilometer is de auto maar net iets sneller dan de (brom)fiets. Gemiddeld doet een reiziger hier negen minuten over. Met de bus, tram of metro doet u gemiddeld 23 minuten over dezelfde afstand.

Tijdwinst bij uitstippelen zakenreizen

Ook tot een afstand van 7,5 kilometer kunt u beter de (brom)fiets pakken dan het openbaar vervoer. Zeker bij zakenreizen - waarbij tijd gewoon geld betekent - kunt u het openbaar vervoer op korte afstanden dus links laten liggen. Bij afstanden boven de 7,5 kilometer wordt het een ander verhaal. Dan blijkt een reiziger met haast opeens wel gebaat bij vervoer per bus, tram of metro. De trein wordt pas interessant bij langere afstanden. Met deze tijdwinst kunt u dus rekening houden als u de snelste route gaat uitstippelen voor zakenreizen.