Brussel: gratis roaming in EU toch onbeperkt

23 september 2016 | Door redactie

Vanaf 15 juni 2017 betalen (zaken)reizigers geen roamingkosten meer als zij binnen de Europese Unie bellen of internetten. De Europese Commissie vond wel dat er een maximum van 90 gratis dagen moest gelden. Dat plan is nu van de baan.

Het afschaffen van de roamingkosten binnen de EU was goed nieuws voor geldbewuste (zaken)reizigers (tool). Vanaf medio 2017 worden zij namelijk niet meer opgezadeld met een torenhoge telefoonrekening als zij over de grens bellen of hun mail checken. Door de voorgestelde limiet van 90 dagen zonder roamingkosten werden sommige groepen echter benadeeld.  Denk bijvoorbeeld aan grenswerkers, expats en buitenlandse studenten; groepen die langdurig in het buitenland verblijven. Ook deze groepen worden door het afschaffen van de limiet niet langer benadeeld.

Geen misbruik van afschaffing roamingkosten

De Europese Commissie maakt wel de kanttekening dat het om mensen moet gaan die een ‘stabiele band’ hebben met het EU-land waar zij verblijven. Iemand mag dus geen telefoonkaart met databundel kopen in een ‘goedkoop’ EU-land en deze in een ‘duur’ EU-land gebruiken. Als telefoonproviders misbruik vermoeden, mogen zij dan ook actie ondernemen.