Consumentenbond noemt de vijf beste parkeer-apps

2 juli 2018 | Door redactie

In de grote steden parkeren is een uitdaging. Een plekje vinden, vooraf betalen als je niet weet hoe lang je weg bent, en dan weer op tijd terug zijn. Een parkeer-app kan in ieder geval de laatste twee aspecten makkelijker maken. De Consumentenbond testte een aantal van die apps.

Een parkeer-app voorkomt gedoe bij de parkeermeter, maar aan het gebruik zijn wel kosten verbonden. Natuurlijk worden de parkeerkosten afgerekend, maar ook een vast bedrag per keer dat er geparkeerd wordt. Dat bedrag ligt tussen de € 0,20 en € 0,50. Overigens kunnen veelparkeerders zoals zakelijke chauffeurs ook een abonnement afsluiten, waardoor onbeperkt en (meestal) gratis gebruik (tool) mogelijk is. Er zijn acht parkeer-apps aan een test onderworpen. De vijf die volgens de Consumentenbond het beste presteerden, waren achtereenvolgens App-Parking, ANWB Onderweg/ANWB Parkeren, Parkmobile, Yellowbrick en Stadsparkeren.

Waarschuwing bij einde parkeertijd

Gebruikers moeten de app starten als zij hun auto geparkeerd hebben, en meestal geven ze dan ook een eindtijd op. Diverse apps geven – meestal tegen betaling – een waarschuwing als de parkeertijd erop zit. Dat kan per sms, e-mail of op het scherm van de smartphone. Overigens is het goed vooraf de werking te controleren: de landelijke dekking van de apps kan verschillen en sommige zijn alleen geschikt voor straatparkeren. Een paar parkeer-apps werken samen met het systeem van de autofabrikant.