Elektronica tijdens vlucht gewoon gebruiken?

23 september 2013 | Door redactie

Het is een wens die veel zakenreizigers koesteren; ook tijdens de vlucht kunnen bellen of gegevens bijwerken op de tablet. Als het een beetje meezit, gaat die wens in 2014 gedeeltelijk in vervulling. De Amerikaanse federale luchtvaartdienst FAA staat mogelijk op het punt om de regels voor elektronica aan boord van het vliegtuig te versoepelen.

De Amerikaanse federale luchtvaartdienst FAA rondt deze week een onderzoek af naar het gebruik van elektonica in vliegtuigen. Verwacht wordt dat daar een versoepeling van de regels uit voortvloeit. Het zou dan toegestaan worden om video te kijken, radio te luisteren in de vorm van podcast of een e-book te lezen. Bellen en sms’en aan boord van het vliegtuig zal nog steeds verboden blijven, zo is de verwachting. De nieuwe regels zouden in 2014 in kunnen gaan. 

Bellen kan communicatie ontregelen

De terughoudendheid om bellen en sms’en toe te staan, wortelt in de vrees dat het gebruik van de toestellen de communicatie tussen de piloten en de verkeerstoren zou kunnen ontregelen. Voor elektronica die daar niet voor gebruikt wordt, ligt dat waarschijnlijk anders. Om de veiligheid maximaal te waarborgen, kan de FAA overigens ook nog met een tussenoplossing komen. Daarin moet alle elektronische apparatuur in ieder geval uitgeschakeld zijn tijdens het opstijgen, landen en taxiën. Daarbuiten zou gebruik - binnen de gestelde voorwaarden - dan toegestaan zijn.