EU-grenzen weer open: zakelijk reizen blijft lastig

Afgelopen maandag gingen de grenzen van de lidstaten van de Europese Unie (EU) weer open voor zakelijke reizigers. Mondjesmaat, onder strikte voorwaarden. Voor de zakenreiziger die bang is naar een brandhaard af te reizen, komt Google Maps met een uitkomst: een kaart die het aantal coronagevallen aangeeft.

24 september 2020 | Door redactie

Volgens de strikte voorwaarden voor zakenreizen binnen de EU moet de reis onder meer minimaal 5 banen opleveren of op een andere manier bijdragen aan de Nederlandse economie. Dat is een flinke eis, die ook nog eens moeilijk te bewijzen is. Omgekeerd mag Nederland maandelijks maximaal 500 zakenreizigers binnen laten.
Als dit al niet genoeg is om het zakelijk verkeer tot een minimum te beperken, is het wel de angst voor reizen die momenteel door het coronavirus heerst. Hierdoor stappen zakenreizigers niet snel het vliegtuig in. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de Nederlandse zakenreizigers zich het meest zorgen maakt over het besmetten van familie, gevolgd door de angst zelf besmet te worden (53%) en niet te weten of medereizigers besmet zijn (49%).

COVID-19-kaart in Google Maps

Van de Nederlandse zakenreizigers verwacht 1/3 minder congressen en andere evenementen te bezoeken. Voor degenen die wel op zakenreis gaan en willen weten hoe de situatie is in het gebied waar ze naartoe reizen, komt Google Maps met een nieuwe tool. Het gaat om een extra kaartlaag waarop te zien is hoeveel COVID-19-gevallen er per gebied zijn. 
De gegevens zijn zichtbaar op landniveau voor alle 220 landen en gebieden die Google Maps ondersteunt. Het gaat  om gemiddelden van 7 dagen van nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners. Gebruikers klikken daarvoor in de app op ‘lagen’ en vervolgens op ‘Covid-19 info’. Let op! De weergave hangt samen met het aantal testen dat wordt uitgevoerd. Een land dat weinig testen uitvoert, kan dus als relatief veilig worden aangemerkt, terwijl er misschien toch veel coronabesmettingen zijn.

Beperkende maatregelen op een rijtje

Daarnaast is het raadzaam om voor vertrek de website van de Europese Unie te raadplegen om te zien welke beperkingen er op dat moment voor de bestemming gelden.