Gebruikte vliegtickets niet bij oud papier

Zakenreizigers moeten zorgvuldig omgaan met hun vliegtickets en boardingkaarten, ook nadat zij ermee gereisd hebben. Veel mensen gooien tickets en instapkaarten na gebruik in de prullenbak of bij het oud papier. Onverstandig, want kwaadwillenden kunnen met de streepjescode persoonlijke informatie achterhalen.

22 oktober 2015 | Door redactie

Uw organisatie doet natuurlijk zijn best om persoonsgegevens zo goed mogelijk te beveiligen (tool). Het afvoeren van gebruikte vliegtickets is hier echter meestal geen onderdeel van. Volgens Amerikaanse veiligheidsdeskundige Brian Krebbs is het niet moeilijk om via de streepjescode op vliegtickets en boardingkaarten met persoonlijke informatie aan de haal te gaan. Hij liet dit zien aan de hand van het ticket van een Lufthansa-passagier. Krebbs scande de streepjescode, kon hierdoor inloggen op de klantensite van Lufthansa, persoonlijke informatie achterhalen en zelfs vluchten annuleren. Zorgvuldig vernietigen van oude tickets kan dergelijke ellende voorkomen; bij zakenreizen hebben passagiers al genoeg om rekening mee te houden (tool).

Boardingkaart ook niet posten op social media

De veiligheidsexpert waarschuwt ook voor een andere trend: mensen die een foto van hun vliegtickets op social media plaatsen. Hier schuilt hetzelfde gevaar: wie kwaad wil, zal zonder al teveel moeite de streepjescode kunnen scannen. Nu zullen uw manager en andere zakenreizigers in uw organisatie dit waarschijnlijk niet doen; dergelijk enthousiasme is meer aan tieners voorbehouden. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Mocht uw organisatie toch de gedragscode voor het omgaan met social media (tool) onder de loep nemen, dan zou dit een puntje van aandacht kunnen zijn.