Hotelsterren in Europa niet te vergelijken

25 april 2012 | Door redactie

Als u een hotel boekt wilt u natuurlijk zeker weten dat het voldoet aan de door u gestelde eisen. Het aantal sterren zegt iets over de kwaliteit die u kunt verwachten. Dat kan handig zijn, maar let op als u hotels in verschillende Europese steden wilt boeken. Het aantal sterren laat zich moeilijk vergelijken.

Bij het zoeken naar een passend hotel bij uw evenement, kunt u selecteren op het aantal sterren dat een accommodatie heeft. U weet dan immers zeker dat een hotel voldoet aan de door u gestelde eisen. Maar voor het boeken van  overnachtingen in verschillende Europese steden, kunt u er niet blind op varen. Houd dan rekening met grote verschillen. Uit een onderzoek van het Europees Consumenten Centrum blijkt dat de sterren in de diverse Europese landen een andere kwalificatie hebben. Dat maakt het moeilijk om ze onderling te vergelijken.

Grote verschillen bij sterrenhotels 

Het systeem van beoordelen van hotels in Europa is niet in alle landen hetzelfde. Dat betekent dat u in een 3-sterrenhotel in Griekenland heel wat anders kunt krijgen, dan in een 3-sterrenhotel in Londen! Volgens de Consumentenbond mag u van een 3-sterrenhotel verwachten dat er een receptie is met personeel dat tenminste één andere internationaal gangbare taal spreekt, dat u er kunt ontbijten, dat u met creditcard kunt betalen en dat de kamers telefoon, radio, tv en eigen sanitair hebben. Wilt u onaangename verrassingen voorkomen, ga dan niet alleen af op het aantal sterren. Neem desnoods de moeite even te bellen met de locatie die u op het oog heeft. Vraag ook collega’s naar hun ervaringen.