Minder treinen door tekort aan personeel

31 augustus 2022 | Door redactie

Vanaf 5 september rijden er minder treinen op de trajecten van de NS. De Nederlandse Spoorwegen kampen al langere tijd met een personeelstekort en kunnen daardoor niet alle treinen volgens de dienstregeling laten rijden.

Op werkdagen rijden er voortaan vier intercity’s per uur in plaats van de huidige zes. En de avonddienstregeling begint twee uur eerder, namelijk om 20.00 uur en niet meer om 22.00 uur. Voor de meeste reizigers die met de trein naar kantoor komen, betekenen de nieuwe maatregelen voornamelijk drukke treinen en vaker overstappen in de daluren en in de avond.

Meer aanpassingen volgen

Per 11 december volgen er meer aanpassingen. Zo zal er in de spits op vrijdag niet meer elk kwartier een intercity rijden, maar elk half uur. Er zullen minder treinen rijden op het HSL-traject Breda-Rotterdam, drie in plaats van vijf. Een uitzondering is het traject Eindhoven-Amsterdam. Daar gaan juist meer treinen rijden op maandag tot en met donderdag, elke tien minuten in plaats van elk kwartier.

Volgens de NS zijn deze maatregelen nodig om treinuitval te voorkomen. De nieuwe dienstregeling voor 2023 gaat ook niet door. Deze was gebaseerd op de in 2019 verwachte reizigersgroei. Door corona en de maatregelen die daarop volgden, de lockdown en thuiswerken, is de groei van reizigers uitgebleven. Hybride werken - thuiswerken en werken op kantoor of andere flexplekken (artikel) - is een vast onderdeel van de werkweek geworden en heeft ook invloed op de dagelijkse aantallen reizigers.

Ontevreden over salaris

Naast een personeelstekort heeft de NS ook te maken met personeel dat ontevreden is over het salaris (tool). De vakbonden willen onder meer een eenmalige uitkering van 600 euro bruto en een maandelijkse salarisverhoging van 100 euro bruto voor NS-medewerkers. Door de krappe arbeidsmarkt, stijgende prijzen en achterblijvende reizigersaantallen kan de NS niet aan deze eisen voldoen. De stukgelopen cao-onderhandelingen hebben geleid tot een estafettestaking (artikel)

Bijlagen bij dit bericht

Onderhandelen deel 1
E-learning | VideoCollege 29 minuten
Onderhandelen deel 2
E-learning | VideoCollege 16 minuten