Nachttrein Amsterdam - Zürich gaat weer rijden in 2021

Eind volgend jaar is het weer mogelijk om met de nachttrein van Amsterdam naar het Zwitserse Zürich te reizen. Op het traject worden ook de stations van Keulen, Frankfurt en Bazel aangedaan.

22 oktober 2020 | Door redactie

Het plan is om vanaf december 2021 van Amsterdam via Keulen, Frankfurt en Bazel naar Zwitserland te kunnen reizen per nachttrein. Daarvoor hebben het Zwitserse spoorbedrijf SBB en het Oostenrijkse ÖBB de handen ineen geslagen. De twee spoorbedrijven willen Zürich ook verbinden met Barcelona en Rome.

Dankzij klimaatfonds

In 2016 werd de treinverbinding tussen Amsterdam en Zürich opgeheven omdat die niet rendabel genoeg was. De trein is het duurzame – zij het tijdrovender - alternatief voor vliegen naar Zürich. Door geld uit een klimaatfonds te investeren moet de verbinding straks wel voldoende opbrengen. Eind volgend jaar moet er voldoende materieel beschikbaar zijn.

Knooppunt voor nachttreinen

Eind dit jaar komt er ook een verbinding voor de nachttrein tussen Amsterdam en Wenen. Wenen is het grootste knooppunt voor nachttreinen in Europa. Wanneer Zürich klaar is, wordt dat het één na grootste knooppunt. Steden als Boedapest, Graz, Hamburg, Berlijn, Praag, Wenen en Zagreb worden vanaf Zürich bereikbaar per nachttrein.