Nederlandse werknemers minder op zakenreis

2 april 2014 | Door redactie

Vorig jaar gingen er minder mensen op zakenreis. Ook op binnenlandse uitstapjes werd bezuinigd. Medewerkers mochten minder vaak op reis voor hun werk. In plaats daarvan werd bijvoorbeeld vaker op afstand vergaderd. Het is immers ook niet altijd nodig om elkaar fysiek te ontmoeten.

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen gingen er vorig jaar minder mensen op zakenreis. De besparing moest vooral komen uit een vermindering van meerdaagse reizen binnen Nederland door het personeel. Ook werd er minder gereisd voor vergaderingen, cursussen en congressen die in het buitenland plaatsvinden. De belangrijkste buitenlandse zakelijke bestemming is Duitsland, net als voorgaande jaren. België neemt een tweede plaats in, gevolgd door Engeland op nummer 3.

Besparen op reiskosten

De gemiddelde uitgaven van een binnenlandse zakenreis bedragen gemiddeld € 350 per persoon, terwijl voor een buitenlandse reis gemiddeld € 780 wordt neergeteld. Het terugschroeven van het aantal zakenreizen kan dus al gauw een forse besparing opleveren.  Een manier om te bezuinigen op zakenreizen is vergaderen op afstand. Videovergaderen en televergaderen, bellen met of zonder beeld kan een goed alternatief zijn. U bespaart niet alleen op de reiskosten, maar ook op de huur van een locatie, andere verblijfskosten en zaken als catering en dergelijke. Daar staat tegenover dat u wel voor de techniek moet betalen. Niet voor iedere organisatie voldoet Skype om op afstand te vergaderen.