NS: groepsretour op de schop, met dank aan fraudeurs

4 januari 2018 | Door redactie

Per 15 januari 2018 vervangen de Nederlandse Spoorwegen het NS Groepsretour door een nieuwe ticketsoort genaamd NS Groepsticket. Met dank aan alle mensen die op grote schaal misbruik van het achterdeurtje in de oude ticketsoort maakten.

In 2013 kwam de NS met het NS Groepsretour op de proppen. Voor slechts € 7 per persoon kon een groep van minimaal 10 personen het hele land doorreizen. Zij hoefden hiervoor echter niet bij elkaar in de trein te zitten. Slimme vogels zagen hun kans schoon: op Facebook maakten zij groepen aan met onbekenden om samen de goedkope e-tickets (tool) te bemachtigen. Tussenhandelaren zagen hier ook brood in en verkochten de groepstickets tegen commissie door. Sommige reizigers werden zelfs opgelicht en hebben hun via via aangeschafte groepstickets nooit ontvangen.

NS Groepsticket in plaats van NS Groepsretour

De NS heeft berekend dat jaarlijks zo’n 240.000 mensen misbruik maken van het groepsticket, dus de maat is vol. Per 15 januari 2018 maakt het NS Groepsretour plaats voor het NS Groepsticket. Met voor fraudeurs een stuk minder aantrekkelijke voorwaarden. Zo moet de groep (zaken)reizigers (minimaal 7 personen) voortaan in dezelfde trein zitten en is het retourtje een enkele reis geworden.