NS lift mee op vliegschaamte: meer hogesnelheidstreinen naar Londen

De trein gaat de concurrentie aan met het vliegtuig. Samen met Eurostar wil de NS vanaf 2021 meer snelle treinen laten rijden op het traject Amsterdam-Londen. Er moeten dagelijks vijf internationale treinen naar Londen gaan rijden die ieder 900 passagiers kunnen vervoeren.

2 januari 2020 | Door redactie

Momenteel rijden er drie treinen per dag naar London St. Pancras. De NS noemt Londen een groeimarkt; de drie treinen zijn goed bezet. Eurostar ziet het ook zonnig in: sinds de spoorwegmaatschappij meer hogesnelheidstreinen van Parijs naar Londen laat rijden, wordt er minder gevlogen op dit traject. De toenemende vliegschaamte, zeker voor korte afstanden, draagt hier ook aan bij. Volgens de NS stoot een treinpassagier die naar Londen reist 80% minder uit dan iemand die met het vliegtuig gaat.

Ondanks Brexit snelle paspoort- en bagagecontrole

Vanaf dit voorjaar – de verwachting is per 6 april - hoeven treinpassagiers ook niet meer ongeveer een uur te wachten voor de paspoort- en bagagecheck in Brussel. De controles kunnen dan al in Rotterdam of Amsterdam plaatsvinden, bij de Britse douane op die stations. De Brexit heeft daar geen invloed op. Het Verenigd Koninkrijk hoorde nooit bij de Schengenlanden, waardoor er altijd paspoortcontrole nodig was. Reizigers die van Londen naar Amsterdam reizen, hoeven sowieso niet te stoppen voor controles in Brussel, die controle vindt namelijk al in Londen plaats. Hierdoor verloopt de reis van Londen naar Nederland al wel rechtstreeks.

Kortere reistijd naar Londen

Door de bagage- en paspoortcontrole al in Rotterdam of Amsterdam te laten uitvoeren, daalt de reistijd naar vier uur. Dat is nog altijd fors meer dan een vliegtijd van 45 minuten, maar treinreizigers stappen meteen op of uit op de treinstations in de stad zelf, in plaats van op een afgelegen vliegveld. Zakenreisbureaus zien een stijging in treinreizen die korter zijn dan 3 à 4 uur en bevestigen dat de trein aan populariteit wint.

Bijlagen bij dit bericht