NS: nieuwe invulling voor ‘Geld Terug bij Vertraging’

De ‘Geld Terug bij Vertraging’-regeling van de NS gaat er in de toekomst anders uitzien. Dit is het gevolg van het besluit van de treinvervoerder om derde partijen ook NS-tickets te laten verkopen.

12 september 2019 | Door redactie

De NS is van plan om de verkoop van treinkaarten voor partijen buiten de huidige OV-markt open te stellen. Die krijgen dan toegang tot de NS-systemen en kunnen hierdoor zelf producten en abonnementen samenstellen. De maatregel is vooral bedoeld om het OV beter op de flexibele mobiliteitsmarkt te laten aansluiten. U kunt bijvoorbeeld denken aan tankpassen waarmee u ook in de trein kunt reizen, een deelleaseauto inclusief treinkilometers of een hotelboeking waarbij het treinkaartje zit inbegrepen. De NS zal voor alle derde partijen dezelfde voorwaarden hanteren. De prijzen en productvoorwaarden mag een aanbieder wel zelf bepalen.

Restitutie op basis van voltarief

Dit alles betekent dat NS genoodzaakt is om de huidige ‘Geld Terug bij Vertraging’-regeling aan te passen. Op dit moment weet de vervoerder precies wat een (zaken)reiziger betaald heeft voor een treinkaartje. In een combinatiepakket waarbij de derde partij ook nog eens zelf de prijzen van het kaartje bepaalt, kan dat niet meer. Het ziet er wel naar uit dat de wijziging positief zal uitpakken voor de reiziger. NS overweegt namelijk om in het geval van restitutie bij dergelijke onmogelijk te splitsen totaalprijzen altijd het voltarief voor de eerste of tweede klas als uitgangspunt te nemen. Ook als dit in werkelijkheid niet betaald is dus.