Paspoortproef met gezichten op Schiphol

27 maart 2012 | Door redactie

Vindt uw manager in de rij staan bij de paspoortcontrole op Schiphol een tijdrovende bezigheid? Dan kunt u hem blij maken met de mededeling dat het nu ook anders kan. Schiphol begint vanaf 27 maart 2012 een proef met een volautomatische paspoortscan. Uw manager kan dan zelf zijn paspoort checken bij een paspoortzuil.

U kent het vast wel van uw eigen vliegreizen: de paspoortcontrole op luchthaven Amsterdam Airport Schiphol is net een fuik. De marechaussee moet de paspoorten van alle passagiers controleren, en dat kost tijd. ‘Dat moet sneller kunnen’, moet iemand bij luchthaven gedacht hebben. Om de lange wachtrijen bij de douane terug te dringen, is het daarom vanaf 27 maart 2012 voor passagiers mogelijk om hun paspoort zelf te scannen. De controle werkt op basis van gezichtsherkenning. Als de proef de verwachte tijdwinst oplevert, zullen er dit jaar nog 30 volautomatische paspoortscans op de luchthaven geplaatst worden.

Nieuw Europees biometrisch paspoort

Om tijd te besparen, moet uw manager alleen wel een nieuw Europees biometrisch paspoort in zijn bezit hebben. Daarin is namelijk een chip verwerkt die gelaatsherkenning mogelijk maakt. Met het oude paspoort voor het poortje zwaaien heeft dus weinig zin.