Pillen mee op vakantie? Risico op zware straf!

Neem niet zomaar slaappillen mee op vakantie of zakenreis, want voor je het weet, word je aangezien voor drugssmokkelaar. Sommige medicijnen vallen namelijk onder de Opiumwet en die mag je niet zomaar meenemen over de grens.

22 mei 2015 | Door redactie

Als je straks op vakantie gaat, bereid je je waarschijnlijk voor op mogelijke ongelukjes. Het meenemen van paracetamol of ibuprofen is dan geen probleem. Maar andere medicijnen, zoals slaappillen, ADHD-medicatie, kalmeringspillen of sterke pijnstillers, vallen onder de Opiumwet. Daardoor is het verboden om zulke middelen als toerist bij je te hebben of te gebruiken in het buitenland. Het meenemen van pillen die onder de Opiumwet vallen, is alleen mogelijk als je in het bezit bent van een Schengenverklaring of een Engelse medische verklaring en die moet je minstens vier weken voordat je op vakantie gaat aanvragen. 

Medische verklaring nodig

Zonder medische verklaring loop je het risico op zware straffen als je bepaalde medicijnen meeneemt over de grens (raadpleeg de lijsten in de Opiumwet). Dit kan dan namelijk worden gezien als drugshandel. Moet je bepaalde medicatie meenemen op reis, dan heb je dus een Schengenverklaring nodig of een Engelstalige medische verklaring als je buiten het Schengengebied reist. Deze verklaringen vind je bij het CAK (Centraal Administratiekantoor). Voor elke verklaring geldt dat je arts die moet ondertekenen en indienen bij het CAK. De Schengenverklaring is 30 dagen geldig, de Engelstalige medische verklaring één jaar. Voor sommige landen heb je ook een zogenoemde Apostillestempel nodig. Het CAK heeft de volledige procedure voor elke bestemming in kaart gebracht.