Security Schiphol bijna in nieuw jasje

28 mei 2015 | Door redactie

Schiphol kondigde het vorig jaar al aan, en nu is het zover: op 3 juni 2015 wordt de centrale security overal op de luchthaven in gebruik genomen. Paspoort- en bagagecontroles aan de gate zijn dan definitief verleden tijd. De controles vinden voortaan plaats op vijf centrale plekken in de luchthaven.

Binnen het Schengen-gebied hebben (zaken)reizigers al met Schiphols nieuwe securitysysteem kennis kunnen maken. Vanaf 3 juni 2015 gelden de nieuwe controles voor alle reizigers. Het nieuwe centrale controlesysteem moet de doorstroom van passagiers soepeler maken. Reizigers hoeven namelijk niet meer twee keer in de rij te staan: de paspoortcontrole en de controle bij de gate worden in één keer uitgevoerd. De ruimtes waarin de controles plaatsvinden, zijn bovendien ruimer van opzet en er hangt een lavendelgeurtje. Dit alles om de efficiëntie op Schiphol te vergroten en de reiservaring aangenamer te maken.

Controle Schiphol duurt vijf tot tien minuten

Het controleren van passagiers en hun handbagage moet straks maximaal tien minuten in beslag nemen. Voor reizigers in businessclass wordt dit vijf minuten. En het zou zomaar nog sneller kunnen worden, want Schiphol test momenteel nieuwe scanapparatuur. Als die er komt, mogen laptops en andere apparatuur voortaan in de handbagage blijven zitten en hoeft de broekriem niet meer los.