Standaardformaat handbagage in de maak

11 juni 2015 | Door redactie

Als het aan internationale luchtvaartorganisatie IATA ligt, komt er een standaardmaat voor handbagage in de grotere vliegtuigen. Nu bepalen luchtvaartmaatschappijen nog zelf welke afmetingen zij maximaal toelaten. Al die verschillende regels zorgen niet alleen voor onduidelijkheid, het werkt ook irritatie bij het inchecken in de hand.

Te horen krijgen dat er moet worden bijbetaald voor de handbagage is geen prettig begin van de (zaken)reis. IATA wil daarom dat er voor handbagage een standaardmaat komt van 55 bij 35 bij 20 centimeter. De luchtvaartorganisatie is momenteel bezig afspraken te maken met kofferfabrikanten. De eerste koffers met standaardafmeting zou eind 2015 in de winkels moeten liggen. Een afbeelding op de koffer met 'Cabin OK' laat dan zien dat de afmetingen door IATA zijn goedgekeurd, zodat cabinepersoneel de handbagage zonder problemen kan inchecken.

Kritiek op plan standaardmaat handbagage

Critici vragen zich af de standaardmaat er wel komt. Saillant detail is namelijk dat de door IATA voorgestelde afmetingen kleiner zijn dan wat veel luchtvaartmaatschappijen momenteel toestaan. Ook hebben pas 15 van de ruim 250 bij IATA aangesloten luchtvaartmaatschappijen hun handtekening onder het plan gezet. IATA heeft dus nog wat werk te verzetten.

UPDATE 18-06-2015: IATA zegt dat de aankondiging voor te veel verwarring heeft gezorgd bij zowel passagiers als luchtvaartmaatschappijen. Het plan is voorlopig in de ijskast gezet.