Tethering: overal met uw laptop op internet

Bent u onderweg en moet u een document dat op uw laptop staat doorsturen naar een klant of collega, dan kunt u op zoek gaan naar de dichtstbijzijnde McDonald’s om daar van het WiFi-netwerk gebruik te maken. Maar u kunt ook even een mobiele verbinding leggen via uw mobiele telefoon.

6 juni 2013 | Door redactie

Met vrijwel elke mobiele telefoon kunt u – ook als er geen WiFi in de buurt is – data binnenhalen en verzenden. Dit gaat via het 3G-netwerk. U kunt uw telefoon zo instellen dat hij als mobiele hotspot voor nabijgelegen apparaten fungeert. Tethering wordt dat genoemd. U legt hierbij via bluetooth of een usb-kabeltje een verbinding tussen uw telefoon en uw laptop of tablet en uw telefoon verzorgt de internetverbinding voor het aangesloten apparaat. Op die manier kunt u zelfs op een afgelegen parkeerplaats uw mail binnenhalen op uw laptop.

Soms hogere kosten bij overschrijding databundel

Er zijn wel een paar zaken waar u bij tethering op moet letten:

  • Ook de MB’s die u via tethering op andere apparaten binnenhaalt, tellen mee voor het dataverbruik van uw mobiele telefoon. Het is dus belangrijk dat u weet wat er gebeurt als u meer data verbruikt dan uw databundel. Soms gaat dan alleen de snelheid van de internetverbinding omlaag, maar soms gelden er ook hogere kosten.
  • Tethering zorgt ervoor dat de accu van uw telefoon snel leeg raakt. Hoe meer apparaten er gebruikmaken van de verbinding, hoe sneller de batterij weer moet worden opgeladen. Met drie aangesloten apparaten kan de batterij al in twee uur worden leeggetrokken.