Tol betalen voor gebruik Belgische wegennet

11 april 2013 | Door redactie

Rijdt uw manager regelmatig naar of door België voor zakenreizen? Dan mag hij zijn borst natmaken voor hogere reiskosten. Onze Zuiderburen willen tol gaan heffen voor gebruik van hun wegennet. Voor vrachtwagens komt er een kilometerheffing, voor personenauto’s een wegenvignet.

Als de plannen van de Vlaamse Regering erdoor komen, zal België vanaf 2016 tol heffen voor gebruik van het wegennetwerk. Zakenreizen door en naar België kunnen hierdoor zomaar een stuk duurder uitvallen. Naar verluidt zal een wegenvignet (te koop aan de grens) ongeveer € 100 voor één jaar gaan kosten. Twee maanden zou € 20 kosten en voor tien dagen rijden moet een automobilist in de beurs tasten naar zeven euro’s. Vrachtwagens betalen een prijs per gereden kilometer. Niet alleen zakenreizen worden zo duurder, ook vrachtvervoer en particuliere ritjes.

Actie ANWB tegen Belgische plannen

De ANWB is het in ieder geval niet eens met de plannen en bestempelt het als niets meer dan ‘een ordinaire kostenverhoging voor niet-Belgen’. De Bond gaat dan ook onderzoeken of de plannen in strijd zijn met Europese regelgeving. Ook vanuit de grensstreek komen kritische geluiden, omdat verplaatsingen over de grens – ook voor zakenreizen – daar heel normaal zijn. Wordt ongetwijfeld vervolgd.