Vaker trein tussen Oost- en West-Nederland eind 2021

Tenzij een nieuwe coronapiek roet in het eten gooit, gaat eind volgend jaar een nieuwe NS-dienstregeling in. Vanaf 21 december 2021 rijdt er iedere 10 minuten een trein tussen Oost- en West-Nederland. Ook worden er vaker treinen ingezet tussen Schiphol en Rotterdam.

3 september 2020 | Door redactie

De bedoeling is dat reizigers straks vaker en sneller de trein kunnen pakken op drukke trajecten en daarbij meer kans hebben op een zitplaats. Daarom gaat tussen Nijmegen-Arnhem-Utrecht en Schiphol vanaf eind 2021 iedere 10 minuten een intercity rijden. Hetzelfde geldt voor de verbinding Schiphol-Leiden-Den Haag en Rotterdam. Momenteel rijden de treinen op beide trajecten eens per kwartier, straks dus iedere 10 minuten. Tussen Eindhoven en Amsterdam rijdt al iedere 10 minuten een trein.

Minder rechtstreekse treinen Den Haag-Brussel

Door de nieuwe dienstregeling komt er minder ruimte op het spoor. Hierdoor kan er niet meer 4 keer per dag een trein rechtsreeks van Den Haag naar Brussel rijden. Om dat op te lossen, kunnen reizigers uit Den Haag vanaf 2022 in Rotterdam Centraal 16 keer per dag overstappen op hetzelfde perron op de intercity naar Brussel. Voordeel is wel dat de reistijd met deze snelle overstap een paar minuten wordt verkort.
Sinds dit jaar kunnen reizigers vanaf Rotterdam CS ook rechtsreeks naar London St Pancras met de trein. De paspoort-, bagage- en veiligheidscontroles vinden plaats op Rotterdam Centraal. Eerder gebeurde dat op Station Brussel-Zuid, waardoor reizigers een uur vertraging opliepen. Vanaf Rotterdam Centraal duurt de reis naar Londen slechts 3 uur en 29 minuten.