Vanaf 30 april rechtstreeks naar Londen met de trein

Vanaf 30 april 2020 is het mogelijk om rechtstreeks van Amsterdam Centraal naar Londen St. Pancras te treinen. Waar u eerst nog gemiddeld een uur in Brussel moest wachten op de paspoortcheck, vindt deze check nu al plaats op Amsterdam Centraal. Rotterdam Centraal volgt een paar weken later.

6 februari 2020 | Door redactie

Met de Eurostar rechtstreeks van hartje Amsterdam door de Kanaaltunnel naar hartje Londen. Vanaf 30 april aanstaande duurt dat nog maar 4 uur en 10 minuten. De paspoort-, bagage- en veiligheidscontroles vinden vanaf die datum plaats op Amsterdam Centraal in plaats van Station Brussel-Zuid. De tijdwinst bedraagt een uur. Vanaf 18 mei is het ook mogelijk om de douaneformaliteiten op Rotterdam Centraal te laten uitvoeren; vanaf daar duurt de reis naar Londen slechts 3 uur en 29 minuten.
Vooralsnog rijden er dagelijks twee hogesnelheidstreinen naar Londen St. Pancras, dit wordt later uitgebreid naar vier. De NS streeft naar vijf treinen per dag in 2021. Dat is qua stoelcapaciteit vergelijkbaar met twintig vliegtuigen per dag.

Britse verkiezingen en Brexit

Het had wat voeten in de aarde: omdat de Eurostar door Nederland, België, Frankrijk én het Verenigd Koninkrijk rijdt, moest er een verdrag komen tussen deze vier landen. Dit zogenoemde vierlandenverdrag werd een aantal keer aangepast en de Britten wachtten hun verkiezingen en de Brexit af, maar uiteindelijk zetten ook zij hun handtekening. Daarin staat onder meer dat de Britse douane de bevoegdheid heeft om mensen aan te houden, te arresteren en in hechtenis te nemen om ze daarna over te dragen aan de autoriteiten aldaar. Ook zijn er bepalingen in het verdrag opgenomen over de samenwerking en uitwisseling van informatie tussen politie- en justitiediensten. Allemaal Brexit-proof.

Ruim een half uur voor vertrek aanwezig

De controles op Amsterdam CS en Rotterdam CS worden uitgevoerd door respectievelijk Nederlandse en Britse grenswachters. Nadeel is dat de Britse grenswachters de controleterminal een half uur voor vertrek sluiten, dus reizigers moeten ruim op tijd aanwezig zijn. Tickets met de directe verbinding zijn vanaf 11 februari te boeken.