Vliegtaks in 2023 waarschijnlijk drie keer zo hoog

31 maart 2022 | Door redactie

De belasting op vliegen zal volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid verdrievoudigen. Momenteel betalen (zaken)reizigers € 8 per vlucht aan vliegtaks. Dat bedrag gaat omhoog naar € 24.

Onlangs heeft Nederland zijn plannen uitgewerkt om aanspraak te maken op de Europese miljarden uit het herstel- en veerkrachtfonds. Landen moeten hiervoor onder meer hervormingen doorvoeren op het gebied van klimaat. Hoewel het kabinet de plannen pas in het najaar van 2022 definitief maakt, lijkt het er nu op dat de vliegtaks verdrievoudigt. Het tarief gaat dan van de huidige € 8 naar € 24. Het betekent dat (zaken)reizigers per 1 januari 2023 voor een retourvlucht € 48 duurder uit zijn. Het gaat hierbij overigens alleen om vluchten die vanuít Nederland vertrekken. Reizigers die overstappen op een Nederlandse luchthaven zijn van de vliegbelasting uitgezonderd.

Videoconferentie, trein en buitenlandse luchthaven

Het kabinet verwacht op de korte termijn niet al te veel effecten van de maatregel. De vraag naar vluchten is momenteel – nu de meeste door de coronacrisis ingestelde reisverboden zijn opgeheven – behoorlijk hoog. Op de middellange termijn zal het verhogen van de vliegtaks wel voor een verandering zorgen. Sommigen zullen geheel afzien van reizen (en bijvoorbeeld een videoconferentie of webinar (tool) beleggen), sommigen zullen een ander vervoermiddel kiezen, zoals de trein. Dan is er ook een groep die zal uitwijken naar een buitenlandse luchthaven (in België is het verhogen van de vliegtaks overigens ook een heet hangijzer). Tot slot is er een groep die zich van de vliegtaks niets zal aantrekken en gewoon zal blijven vliegen vanuit Nederland (artikel).