Wat werkt beter, een los navigatiesysteem of een app?

Wat werkt nu eigenlijk het beste als de zakenreiziger met de auto op pad moet; een los navigatiesysteem of een app voor op de smartphone? De Consumentenbond zocht dit uit, en de keuze blijkt vooral af te hangen van de hoeveelheid uren die iemand onderweg is.

26 april 2018 | Door redactie

Bij het plannen van de route naar een zakelijke afspraak (tool) heeft de automobilist verschillende mogelijkheden. Natuurlijk het losse navigatiesysteem, maar er zijn tegenwoordig ook veel goede apps beschikbaar om een route in te stellen met de smartphone. Is er een duidelijk kwaliteitsverschil tussen de twee opties? De Consumentenbond zocht dit uit. Onder de apps zijn nog wel wat mindere goden, maar de goede app doet niet echt onder voor een navigatiesysteem. Dan komt het dus aan op de voorkeur in werking. De Consumentenbond denkt  dat chauffeurs die veel op de weg zitten, waarschijnlijk toch de voorkeur zullen geven aan een los systeem. De bediening geeft wat minder ‘gedoe’, waar op een smartphone nog wel eens geschakeld moet worden tussen verschillende schermen.

Actuele verkeersinformatie ophalen

Ook kunnen veel navigatiesystemen tegenwoordig via Bluetooth gekoppeld worden aan de smartphone. Door de verbinding met internet die zo ontstaat, is het mogelijk actuele verkeersinformatie op te halen. Het dataverbruik dat hiermee gemoeid is, blijkt bescheiden te zijn. Een extra handigheidje is dat sommige navigatiesystemen door de koppeling met de smartphone kunnen dienen om handsfree mee te bellen. Het navigatiesysteem dat het beste uit de test kwam, was TomTom Go 5200. De best presterende app was TomTom Go Mobile, een betaalde app.