Zakelijke studiereis naar buitenland blijft onbelast

10 januari 2014 | Door redactie

Werknemers die een opleiding of training volgen of een studiereis maken, kunt u soms onbelast tegemoetkomen in de kosten. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft vorig jaar aangegeven dat deze fiscale regels ook voor studiereizen naar het buitenland gelden.

Staatssecretaris Weekers vindt het niet nodig om de belastingvoordelen voor studiereizen naar het buitenland te beperken, bijvoorbeeld door een maximale aftrek per dag in te voeren of de aftrek te beperken tot les-, college- of instellingscollegegeld. Dat heeft hij laten weten in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer over studiereizen naar het buitenland (pdf).

Zakelijkheid van studiereis bepaalt of het onbelast is

Als een cursus of opleiding in het buitenland wordt georganiseerd, betekent dat niet per definitie dat de opleiding een onzakelijk karakter heeft, aldus Weekers. Zeker bij grote ondernemingen met vestigingen verspreid over de wereld is het niet ongebruikelijk om een cursus in het buitenland te organiseren.
Of een onbelaste verstrekking of vergoeding mogelijk is, hangt af van de zakelijkheid van de studiereis. Volgt de werknemer de cursus of opleiding in het kader van de dienstbetrekking, dan kan de werkgever deze in principe onbelast verstrekken of de kosten daarvan onbelast vergoeden. Hetzelfde geldt voor de reis- en verblijfskosten. Heeft de studiereis overwegend een privékarakter, dan moet het voordeel als loon in natura worden belast. Dit geldt voor de oude regeling voor vergoedingen en verstrekkingen en de werkkostenregeling.

Scholingsuitgaven in de inkomstenbelasting

Volgt een werknemer een opleiding die niet door de werkgever wordt vergoed, dan kan de werknemer deze onder voorwaarden als scholingsuitgaven opvoeren in de inkomstenbelasting. Voor de persoonsgebonden aftrek geldt dat de reis- en verblijfskosten niet mogen worden afgetrokken.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over bovenstaande of andere vergoedingen en verstrekkingen, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!