Wanneer schakel ik op zakenreis de ambassade in?

22 juli 2019

Binnenkort ga ik op zakenreis naar een gebied dat bekenstaat als onrustig. In welke situaties schakel ik mijn verzekeraar in en wanneer de Nederlandse ambassade?

Er kan u van alles overkomen tijdens een zakenreis naar het buitenland. Voor het merendeel van de situaties kan uw werkgever gewoon een reisverzekering afsluiten. De verzekeraar beschikt over een alarmcentrale die u kunt bellen in geval van nood. Hierbij moet u denken aan diefstal of beschadiging van goederen of apparatuur, of zelfs aan verkeersongevallen met schade en klein letsel. Wordt u opgenomen in het ziekenhuis, dan kunt u de ambassade inschakelen om familie op de hoogte te stellen, al kunnen veel alarmcentrales van verzekeraars dit ook voor hun rekening nemen. De ambassade kan eveneens een tolk voor u regelen.

In aanraking met justitie

Als u om welke reden dan ook in aanraking komt met de plaatselijke justitie en politie, en het gaat om meer dan een parkeerboete, dan is het zeker raadzaam om contact te zoeken met de ambassade. Is er sprake van een ramp, zoals een natuurcatastrofe of een aanslag, dan kan de ambassade ook ingeschakeld worden. Die zal u dan helpen om zo snel mogelijk terug naar Nederland te reizen. Een melding bij de ambassade is in zo’n ernstig geval ook prettig voor familieleden thuis. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil in gevaarlijke situaties graag weten hoeveel Nederlanders er in het betreffende land zijn en hoe ze er aan toe zijn.

Betalen voor consulaire diensten

Hoewel de Nederlandse ambassades graag hun landgenoten uit de brand helpen, doen zij dit niet voor niets. Voor veel consulaire diensten moeten u of uw werkgever gewoon betalen. Een greep uit de prijslijst van de ambassade: ▪▪ het bemiddelen bij het oplossen van financiële problemen: € 50; ▪▪ het bemiddelen bij een onderzoek naar het welzijn van een persoon, inclusief onderzoek bij vermissing: € 120; ▪▪ het bemiddelen bij een geneeskundig onderzoek, zonder de kosten van het onderzoek zelf: € 100.