Opdrachtgever mag schieten op nieuwe webmodule zzp’ers

Organisaties die regelmatig zakendoen met zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) mogen hun mening geven over de nieuwe webmodule die het kabinet momenteel ontwikkelt. De webmodule maakt deel uit van de nieuwe wetgeving die de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) gaat vervangen.

11 april 2019 | Door redactie

Duizend organisaties ontvangen van de Belastingdienst een uitnodiging voor het delen van praktijkervaringen met zzp’ers en de nieuwe webmodule. Die module kan een opdrachtgever vooraf zekerheid geven over de arbeidsrelatie met een opdrachtnemer. Komt uit de online vragenlijst de conclusie dat er geen sprake is van een dienstverband, dan loopt de organisatie ook geen risico op naheffingsaanslagen voor de loonheffingen en boetes. De opdrachtgever heeft dan een zogenoemde opdrachtgeversverklaring.

Zo min mogelijk vragen

De webmodule wordt ontwikkeld als onderdeel van een heel pakket aan zzp-maatregelen en moet duidelijkheid bieden als een opdrachtnemer geen heel hoog of heel laag tarief ontvangt voor zijn werkzaamheden. De bedoeling is dat de webmodule uit zo min mogelijk vragen bestaat en toch zo effectief mogelijk werkt. Daarvoor zijn de praktijkervaringen van opdrachtgevers nodig. Nadat die verwerkt zijn, wordt de webmodule ingekort en opnieuw getest.

Nu nog geen zekerheid

Opdrachtgevers die de webmodule nu gaan uitproberen, kunnen geen rechten ontlenen aan de conclusie die de module trekt over de arbeidsrelatie met een zzp’er. Dat wordt anders als de webmodule straks echt in gebruik is. Dan biedt de uitkomst van de vragenlijst juist wel absolute zekerheid, tenminste, als de opdrachtgever hem correct en naar waarheid ingevuld heeft.

Voortgangsbrief komt voor de zomer

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, staatssecretaris Snel van Financiën en staatssecretaris Keizer van Economische Zaken komen vóór de zomer met een voortgangsbrief over de nieuwe regels.

Bijlagen bij dit bericht

Wet DBA
E-learning | VideoCollege 6 minuten