Heb ik recht op zelfstandigenaftrek bij ziekte?

8 september 2021

Heb ik recht op zelfstandigenaftrek bij ziekte? Is hier iets voor geregeld?

U heeft alleen recht op de zelfstandigenaftrek als u minimaal 1.225 uren in een betreffend jaar aan uw onderneming heeft besteed. Ook moet u minimaal 50% van uw beschikbare tijd aan uw bedrijf besteden (starters uitgezonderd).

De zelfstandigenaftrek is een vast bedrag en niet meer afhankelijk van de hoogte van de winst. In 2020 bedroeg de zelfstandigenaftrek nog € 7.030. Vanaf dit jaar wordt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs verlaagd tot uiteindelijk € 3.240 in 2036. In 2021 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 6.670.

Het urencriterium van 1.225 uur is een keihard criterium. Zo wordt het urencriterium bijvoorbeeld niet tijdsevenredig herrekend als u halverwege het jaar start met uw onderneming. Ook dan moet u in dat jaar alle 1.225 uren maken. Daarom is het advies om een onderneming in de eerste helft van het jaar op te richten.

Verzachtende omstandigheden

Ook als u door ziekte niet aan het urencriterium kunt voldoen heeft u helaas pech. Wie ziek wordt en daardoor niet aan het urencriterium kan voldoen heeft voor dat jaar geen recht op de aftrek. Er zijn overigens wel een paar verzachtende omstandigheden, zwangerschap bijvoorbeeld. Zwangere vrouwen mogen over de 16 weken dat ze officieel verlof hebben gewoon doen alsof ze doorwerken. Voor ondernemers die starten vanuit een situatie van arbeidsongeschiktheid, geldt een aangepast urencriterium van 800 uur.

Dit antwoord is geschreven door mr. Sascha Jacobs, Jacobs & partner belastingadviseurs te Heerlen.