Dagloonberekening eigenrisicodrager ZW € 40

5 februari 2014 | Door redactie

Wilt u als eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ZW) het dagloon laten uitrekenen door UWV, dan is dat per 1 februari 2014 niet langer gratis. U betaalt voortaan een bedrag van € 40 als u het dagloon van een zieke (ex-)medewerker door UWV wilt laten berekenen. De kosten gelden voor alle verzoeken die u vanaf 1 februari heeft ingediend. UWV kijkt dus niet naar de eerste ziekte- of uitkeringsdag.

Als uw organisatie eigenrisicodrager voor de Ziektewet is, moet u zelf berekenen wat u aan (ex-)werknemers moet betalen als ze ziek worden. Tot voor kort kon u als eigenrisicodrager voor de ZW gratis hulp krijgen van UWV om het dagloon van een zieke (ex-)medewerker te bepalen. Sinds het nieuwe dagloonbesluit werknemersverzekeringen (pdf) dat op 1 juni 2013 is ingegaan, zijn er nieuwe regels voor de berekening van het dagloon voor de ZW-uitkering.

Tarieven van UWV voor ZW ERD

U kunt de hoogte van de ZW-uitkering ERD zelf uitrekenen of – tegen betaling – door UWV laten uitvoeren. Wilt u ondersteuning van UWV, dan moet u dit aanvragen met het formulier Beoordeling hoogte Ziektewet-uitkering ERD (doc). UWV hanteert de volgende tarieven bij ondersteuning:

  • beoordeling recht ZW ERD: € 30;
  • beoordeling hoogte ZW ERD: € 40;
  • beoordeling duur ZW ERD: € 22;
  • informatieverzoek ZW vorige werkgever ERD: vervalt;
  • beoordeling maatregel ZW ERD (als u UWV vraagt om te beoordelen of de ZW-uitkering moet worden verlaagd of gestopt omdat een (ex-)werknemer zich niet aan de regels houdt): € 38;
  • informatieverzoek ZW incl. laatste werkgever ERD (als u alle loon- en persoonsgegevens van een (ex-)werknemer wilt opvragen die onder het eigen risico voor de ZW valt): € 20.

De nieuwe tarieven gelden voor alle verzoeken die u vanaf 1 februari heeft ingediend. UWV kijkt dus niet naar de eerste ziekte- of uitkeringsdag.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over eigen risico dragen voor de Ziektewet, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!