Eigen risico dragen ZW tot december wijzigen

4 september 2013 | Door redactie

Uw organisatie heeft nog tot 1 december 2013 de tijd om een knoop door te hakken over het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet in 2014. Normaal heeft u tot 2 oktober om uw beslissing door te geven. UWV heeft echter meer tijd nodig om de arbeidsongeschiktheidsgegevens voor alle werkgevers te verwerken.

In het bericht ‘Meer tijd voor aanvragen eigenrisicodragerschap?’ kon u al lezen dat het UWV niet gaat lukken om voor de uiterste aanmelddatum van het eigenrisicodragerschap alle gegevens over de instroom in de Ziektewet (ZW) te versturen. De aanmeldingstermijn is dan ook verlengd tot 1 december 2013. Hiervoor moet u wel vóór 2 oktober 2013 uw voorlopige keuze doorgeven en uitstel aanvragen bij de Belastingdienst.

Neem een goede beslissing over het eigenrisicodragerschap

De ZW-premie is nu een vast onderdeel van de WW-premie. Volgend jaar komt er voor de ZW een gedifferentieerde premie. Hoe meer zieke tijdelijke werknemers er in 2012 vanuit uw organisatie de ZW instroomden, hoe hoger de ZW-premie die uw organisatie moet afdragen. Uw werkgever heeft deze zomer een lijst van UWV ontvangen met alle ex-werknemers die in 2012 vanuit uw organisatie in de ZW zijn beland. Op basis van deze gegevens wordt de gedifferentieerde ZW-premie vastgesteld. Als het goed is, heeft u dit overzicht gecontroleerd (zie ook het bericht ‘Controleer overzicht Ziektewet van UWV goed’.

Vraag voor 2 oktober 2013 uitstel aan

Stonden er fouten op het overzicht van UWV en heeft u bezwaar gemaakt tegen de betreffende beschikking? Dan ontvangt u binnenkort een reactie van UWV die u nodig heeft om te kunnen besluiten of uw organisatie volgend jaar zelf het risico voor de ZW gaat dragen. Als u dit overweegt, zorg er dan voor dat u dit vóór 2 oktober 2013 kenbaar maakt en uitstel aanvraagt bij de Belastingdienst. Als de fiscus dit honoreert, heeft u tot 1 december 2013 de tijd om een weloverwogen beslissing te nemen over het eigenrisicodragerschap van de ZW.