Zieke werknemer mag ergens anders werken

17 mei 2013 | Door redactie

Een zieke werknemer op staande voet ontslaan, die tijdens zijn ziekteperiode ergens anders blijkt te werken lijkt terecht, maar dit mag u niet zomaar doen. Als de zieke werknemer zich houdt aan de afspraken met de bedrijfsarts, staat hij volgens de rechter in zijn recht.

In deze zaak ging het om een werknemer die zich ziek had gemeld vanwege nekklachten. Na een bezoek aan de bedrijfsarts ging hij voor twee tot drie uur per dag weer aan de slag. De werknemer bleek echter ook enkele uren per dag voor een schoonmaakbedrijf te werken. De werkgever liet dit controleren door de bedrijfsrecherche, die het verhaal bevestigde. Het vertrouwen was daardoor volgens de werkgever geschonden, waarop hij de werknemer op staande voet ontsloeg. De werknemer ging hierop naar de rechter. 

Werkgever en werknemer in gesprek

De kantonrechter in Breda stelde dat de werknemer in principe niets te verwijten was, omdat hij zich aan de afspraken van de bedrijfsarts had gehouden.  De werknemer hoefde niet zelf in te schatten hoe lang hij zijn werk vol kon houden; dat was een klus voor de bedrijfsarts of UWV. De werkgever had echter met de werknemer in gesprek moeten gaan en eventueel de belastbaarheid opnieuw moeten laten beoordelen door de bedrijfsarts.

De werkgever had daarnaast een second opinion kunnen aanvragen. De werknemer had met de werkgever en de bedrijfsarts wel moeten praten over zijn werkzaamheden in het schoonmaakbedrijf, maar dit zwijgen vond de rechter onvoldoende reden voor ontslag op staande voet. De werkgever moest daarom het achterstallige loon betalen en de werknemer weer in dienst nemen.
Kantonrechter Breda, 24 april 2013, LJN: BZ9126