Asscher kondigt wijziging meerlingenverlof aan

15 november 2016 | Door redactie

Ook werkneemsters die te vroeg bevallen bij een meerlingzwangerschap, moeten kunnen profiteren van het langere meerlingenverlof. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat het meerlingenverlof daarom aanpassen.

Sinds 1 april 2016 hebben werkneemsters die zwanger zijn van een meerling recht op vier extra weken zwangerschapsverlof. Een werkneemster kan hierdoor acht tot tien weken (in plaats van vier tot zes weken) voor de bevallingsdatum met zwangerschapsverlof gaan. Bevalt de werkneemster op de uitgerekende bevallingsdatum, dan kan zij in totaal 20 weken verlof opnemen (tien weken voor de bevalling en tien weken na de bevalling). Bevalt de werkneemster echter eerder dan de verwachte bevallingsdatum, dan wordt het bevallingsverlof – net als bij het bevallingsverlof van één kind – verlengd met het aantal dagen dat het zwangerschapsverlof korter heeft geduurd dan zes weken. In dat geval duurt het zwangerschaps- en bevallingsverlof dus minder dan 20 weken (maar wel ten minste 16 weken).

Werkneemster krijgt minder verlof dan voorheen

Dit zorgt ervoor dat het meerlingenverlof voor werkneemsters die eerder bevallen dan de uitgerekende bevallingsdatum, nadeliger kan uitpakken dan voorheen het geval was. Voor de ingang van het meerlingenverlof (tool) meldde ongeveer 90% van de werkneemsters  zich namelijk vier weken voor de ingang van het zwangerschapsverlof  ziek, omdat zij zich niet goed genoeg voelden om te werken. Deze ziekteperiode werd bij vroeggeboorte niet verrekend met het bevallingsverlof. Nu het meerlingenverlof is ingevoerd en de dagen die een werkneemster mist in haar zwangerschapsverlof als ze te vroeg bevalt maar beperkt worden opgeteld bij het bevallingsverlof, komen deze werkneemsters er dus slechter vanaf dan voorheen.

Wijziging mogelijk met terugwerkende kracht

Minister Asscher heeft daarom aangegeven dat hij het meerlingenverlof wil aanpassen, zodat ook werkneemsters die eerder bevallen dan de beoogde bevallingsdatum hiervan kunnen profiteren. Hij zal dit als een nota van wijziging opnemen bij het wetsvoorstel voor de uitbreiding van het kraamverlof. Mogelijk zou de wijziging in het meerlingenverlof dan met terugwerkende kracht worden ingevoerd.