Borstvoeding op het werk is een recht

14 augustus 2015 | Door redactie

Hoewel het geven van borstvoeding volop wordt gestimuleerd, haken in de praktijk veel vrouwen af. Vooral de combinatie van werk en kolven lijkt hen af te schrikken. Zorg dat in uw organisatie vrouwen ruimte krijgen om te kolven.

Of borstvoeding nu beter is of niet, het is iets dat door de World Health Organization wereldwijd wordt aanbevolen. Het is dan ook een recht van vrouwen om borstvoeding te kunnen geven, ook als zij weer gaan werken. Veel vrouwen stoppen met borstvoeding omdat ze opzien tegen het kolven op de werkdagen. In vergelijking met andere landen wordt in Nederland relatief minder de borst gegeven en vrouwen geven ook minder lang borstvoeding.

Kolfruimte moet comfortabel en hygiënisch zijn

Voor de werkgever is het belangrijk om te weten dat vrouwen een wettelijk recht hebben op het geven van borstvoeding. De wettelijke pauzes hiervoor staan in de Arbeidstijdenwet. Vrouwen mogen in werktijd borstvoeding geven of kolven totdat hun kind negen maanden is. Hiervoor kunnen zij maximaal een kwart van hun werktijd gebruiken. De werkgever moet zorgen voor een geschikte kolfruimte, die schoon is en af te sluiten. Een koelkast en wastafel zijn ideaal. Als dat niet mogelijk is, moet de werkgever hier een oplossing voor vinden. Vrouwen mogen ook hun werk onderbreken om op een andere locatie borstvoeding te geven, bijvoorbeeld op de crèche of thuis.