Geef borstvoeding op het werk een kans

5 augustus 2015 | Door redactie

De week van 1 tot en met 7 augustus is Wereld Borstvoeding Week en staat in het teken van borstvoeding en werk. Op het geven van borstvoeding in het openbaar rust een flink taboe. Het onderwerp ligt op de werkvloer echter vaak ook nogal gevoelig terwijl vrouwen recht hebben om borstvoeding te geven, ook als zij weer aan het werk zijn.

De World Health Organization adviseert ouders wereldwijd om baby borstvoeding te geven. Dit heeft de voorkeur op kunstmatige flesvoeding. In vergelijking met andere landen wordt in Nederland relatief minder de borst gegeven en geven vrouwen ook minder lang borstvoeding. Veel vrouwen stoppen namelijk met borstvoeding zodra ze weer gaan werken. De WABA (The World Alliance for Breastfeeding Action) wil hierin verandering brengen met de Wereld Borstvoeding Week.

Borstvoeding geven is een wettelijk recht

Vrouwen hebben wettelijk het recht om borstvoeding voor te zetten na hun zwangerschaps- en bevallingsverlof. In de Arbeidstijdenwet is vastgelegd dat vrouwen borstvoeding mogen geven of kolven onder werktijd totdat hun kind negen maanden is. Hiervoor kunnen zij maximaal een kwart van hun werktijd per week gebruiken. De werkgever moet zorgen voor een geschikte kolfruimte, die afsluitbaar is. De kolfruimte is bij voorkeur voorzien van een koelkast om de gekolfde borstvoeding in te bewaren gedurende de werkdag en van een wastafel om handen en kolfapparatuur te wassen. Als dat niet mogelijk is, moet de werkgever hiervoor een oplossing vinden. Overigens mag een werkende moeder ook naar haar baby toe om bijvoorbeeld op de crèche borstvoeding te kunnen geven.