Maak werk van borstvoeding op het werk

3 augustus 2015 | Door redactie

Het geven van borstvoeding in het openbaar is nog steeds een taboe. Maar ook op het werk is het niet overal vanzelfsprekend. Tijdens Wereld Borstvoeding Week is het thema dit jaar daarom borstvoeding op het werk.

Of borstvoeding nu beter is of niet, het is iets dat door de World Health Organization wereldwijd wordt aanbevolen. Het is dan ook een recht van vrouwen om borstvoeding te kunnen geven, ook als zij weer werken. Veel vrouwen stoppen met borstvoeding omdat ze opzien tegen het kolven op de werkdagen. In vergelijking met andere landen wordt in Nederland relatief minder de borst gegeven en vrouwen geven ook minder lang borstvoeding.

Borstvoeding geven is een recht

Voor de werkgever is het belangrijk om te weten dat vrouwen een wettelijk recht hebben op het geven van borstvoeding. De wettelijke pauzes hiervoor staan in de Arbeidstijdenwet. Vrouwen mogen in werktijd borstvoeding geven of kolven totdat hun kind negen maanden is. Hiervoor kunnen zij maximaal een kwart van hun werktijd gebruiken. De werkgever moet zorgen voor een geschikte kolfruimte, die bovendien afsluitbaar is. Een koelkast en wastafel zijn ideaal. Als dat niet mogelijk is, moet de werkgever hier een oplossing voor vinden. Overigens mag u ook naar uw baby toe om bijvoorbeeld op de crèche borstvoeding te kunnen geven.