Straks zwangerschapsverlof van 20 weken

19 november 2010 | Door redactie

De kans is aanwezig dat u binnenkort een zwangere werkneemster twintig weken moet missen. Momenteel is dat nog 16 weken. Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin staat dat de minimale duur voor zwangerschapsverlof twintig weken moet zijn. Mannen moeten in de periode dat hun partner met bevallingsverlof is minstens twee weken betaald verlof kunnen krijgen.

Zwangeren hebben in ons land recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Gedurende die tijd moet de werkgever het loon doorbetalen. Daar staat tegenover dat de werkgever van UWV een zwangerschapsuitkering krijgt. Binnen Europa bestaan grote verschillen in de duur van het zwangerschapsverlof. Zo hebben Zweedse moeders recht op maar liefst 96 weken betaald verlof. In Duitsland moet een kersverse moeder het doen met 14 weken. De Europese Commissie vond eerder dit jaar dat zwangerschapsverlof minstens 18 weken zou moeten duren, maar dit is nu zelfs verlengd naar twintig weken.

Zwangerschapsverlof is duur

Toenmalig minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had eerder dit jaar in een brief aan de Tweede Kamer (pdf) al laten weten dat hij niet van plan is om de huidige Nederlandse regels te veranderen. Het oprekken van de duur van het zwangerschapsverlof zou volgens hem te veel kosten en niet noodzakelijk zijn voor de gezondheid van moeder en kind. Uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek (pdf) blijkt dat langer verlof geen effect heeft op de gezondheid van kinderen. Het leidt wel tot extra kosten voor u als werkgever. Verlenging van het huidige zwangerschapsverlof met twee weken zou werkgevers € 117 miljoen kosten en met vier weken € 322 miljoen.
De Europese Raad van ministers gaat zich nu buigen over het wetsvoorstel van het Europees Parlement. Als ook de Raad het voorstel aanneemt, moet Nederland de nieuwe regels binnen twee jaar invoeren.