Toolkit voor zwangere vrouwen

13 mei 2011 | Door redactie

Voor een medewerkster is een zwangerschap gewoonlijk een leuke gebeurtenis, maar voor u als arboprofessional betekent dit dat er werk aan de winkel is. U moet namelijk zien te voorkomen dat de aanstaande moeder te maken krijgt met gevaarlijke of ongezonde arbeidsomstandigheden. Gelukkig is er nu een hulpmiddel dat u kan wijzen op de mogelijke risico’s.

De zwangerschap van een werkneemster vereist soms extra aanpassingen op de werkplek. U bent namelijk verplicht om de werkneemster te beschermen tegen risico’s die een negatieve invloed kunnen hebben op de zwangerschap. Het Erfocentrum en het RIVM/Centrum voor Bevolkingsonderzoek hebben in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een toolkit ontwikkeld die u hierbij op weg kan helpen. In de toolkit is informatie te vinden over de arbeidsomstandigheden die een negatieve invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid, zwangerschap en de gezondheid van vrouwen die borstvoeding geven.

Onderdelen van de toolkit

De toolkit bestaat uit een aantal onderdelen waaronder een algemene brochure, informatiebladen en een informatiekompas voor professionals. De informatie is bedoeld voor bedrijfsartsen, werkgevers, verloskundigen, gynaecologen, huisartsen en professionals die voorlichting geven over kinderwens, zwangerschap en werk.