Zwanger en werk geeft geregeld gedoe

4 juli 2013 | Door redactie

Zwangere werkneemsters krijgen regelmatig kritiek van hun managers op de zwangerschap, lopen contractverlengingen mis en kunnen een promotie vaak op hun buik schrijven. Met de campagne ‘Zwanger en Werk: geregeld of gedoe’ van het College voor de Rechten van de Mens krijgen vrouwen de kans om hun ervaringen te delen en te toetsen of zij inderdaad met discriminatie te maken hebben gehad.

Het jaarverslag van het College voor de Rechten van de Mens liet al eerder zien dat zo’n 65.000 vrouwen jaarlijks te maken krijgen met discriminatie vanwege hun zwangerschap of jong moederschap. In het bericht ‘Meer discriminatie wegens zwangerschap’ kunt u hierover meer lezen. Het College voor de Rechten van de Mens is nu de campagne ‘Zwanger en Werk: geregeld of gedoe’ gestart en als onderdeel daarvan is een website opgericht die vrouwen een uitlaatklep biedt voor problemen die zij tegenkomen op het gebied van zwangerschap en werk.

Zwangere vrouwen krijgen kritiek en lopen promotie mis

Er zijn ondertussen 750 reacties binnengekomen op de website en daaruit blijkt dat 25% van de vrouwen een contractverlenging is misgelopen door de zwangerschap en dat voor ruim een kwart de promotie niet doorgaat. Opvallend is dat een derde van de vrouwen aangeeft dat hun managers weinig tolerant zijn en negatief reageren op de zwangerschap.

Met discriminatie naar het College of de rechter stappen

Voelt een werkneemster zich gediscrimineerd vanwege haar zwangerschap, kijk dan eerst of het mogelijk is om een bemiddelend gesprek te organiseren tussen de werkneemster en de werkgever. Is dit niet succesvol, dan kunt u de werkneemster doorverwijzen naar het College voor de Rechten van de Mens voor een oordeel over de situatie. De werkneemster moet dan wel zelf feiten kunnen aanvoeren die het onderscheid op grond van zwangerschap kunnen aantonen. Vervolgens mag de werkgever proberen te bewijzen dat dit niet het geval is. Het oordeel van het College is juridisch niet bindend. Houdt de werkgever zich niet aan het oordeel, dan kan de werkneemster naar de rechter stappen. Daarbij zal de rechter wel rekening houden met het oordeel van het College.