Zwangere vrouwen nog altijd gediscrimineerd

15 maart 2012 | Door redactie

Discriminatie van zwangere vrouwen komt nog altijd voor. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) onderzocht de ervaringen van zwangere vrouwen met discriminatie op de arbeidsmarkt. Hieruit blijkt dat 45% van de vrouwen een situatie heeft meegemaakt waarbij sprake lijkt te zijn van discriminatie vanwege zwangerschap, jong moederschap of een kinderwens.

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) wil de bewustwording van discriminatie van werkgevers en werknemers verhogen met behulp van de resultaten van dit onderzoek. Zwangere vrouwen lopen bijvoorbeeld het risico dat hun arbeidsovereenkomst op het laatste moment niet getekend of gewijzigd wordt. Dit is het geval bij gemiddeld 38% van de zwangere vrouwen, maar onder laagopgeleide vrouwen ligt het percentage zelfs op 67%. Andere negatieve gevolgen voor de zwangere vrouwen zijn: het niet verlengen van tijdelijke contracten, promoties die niet doorgaan of de eigen taken niet terugkrijgen na de zwangerschap. Toch dient slechts 10% een klacht in. Een reden hiervoor is dat de vrouwen de goede relatie met de werkgever niet op het spel willen zetten. 

Discriminatie opgenomen in de Arbowet

Het verbod op discriminatie is opgenomen in de Arbowet. Discriminatie is geplaatst onder psychosociale arbeidsomstandigheden. Hieronder vallen ook pesten, seksuele intimidatie en agressie. Als arboprofessional moet u de risico’s in kaart brengen en eventueel een preventieplan opstellen. Uw werkgever kan een boete verwachten als hij geen beleid voert op dit gebied.